Na sztandarze kuchni austriackiej
Kuchnia serwowana turystom w Austrii jest dość zróżnicowana, ale jeśli pójdziemy na łatwiznę nasz pobyt bardzo łatwo będzie mógł oprzeć się o fast food, szybkie kanapki pizzę czy spaghetti, a nie o to przecież chodzi w odwiedzaniu obcych krajów, aby skosztować tego, co i u nas nagminnie kłuje w oczy na każdym rogu ulicy większych miast. Zwiedzając nowy kraj warto jest zagłębić się w kulturę i co za tym idzie także kuchnię tubylców. Dowiedzmy się czego możemy spróbować w Austrii.
Praktycznie żaden kraj nie zachował własnej kultury, która nie przesiąkłaby wpływami innych krajów bądź regionów sąsiadujących. Oczywiście kuchnia rządzi się podobnymi prawami i narodowe potrawy Austrii mają bardzo dużo naleciałości czeskich, węgierski, słoweńskich oraz włoskich. Poza sąsiednimi państwami, na kuchnię austriacką ogromny wpływ wywoływał region alpejski, nadający po dziś dzień znaczący ton.
Monarchia Habsburgów- klasyka łączenia kultur i smaków
Kuchnia austriacka, w okresie Cesarstwa Austro-Węgierskiego, korzystając z możliwości bezpośredniego przejmowania wpływów z podbitych terenów ukształtowała się bardzo konkretnym kierunku. Przede wszystkim daje się w niej zauważyć bardzo duża liczba potraw mącznych oraz oparcie na nabiale, serach, mięsie i ziemniakach. Jest więc bardzo pożywna i sycąca ale równocześnie dość ciężka.
Sznycel, znak rozpoznawczy Austrii
Nie jest to dosłownie nasz sznycel, a raczej coś w stylu polskiego kotleta, tyle, że z cielęciny i stanowczo dużo cieniej rozbitego, a co za tym idzie także większego. Podaje się go z cząstką cytryny do skropienia panierki oraz z sałatką ziemniaczaną na zimno.
Sznycel czyli Winer Schnitzel stał się niezwykle popularny w czasie panowania Habsburgów, a szczególnie cesarza Franciszka Józefa, który, jak podaje legenda, nakazał podawanie do panierki sproszkowanego złota, co miało nadawać więcej blasku.
Winer Schnitzel nie jest narodową potrawą austriacką gdyż został zapożyczony z Włoch, a dokładniej z Mediolanu. Wkładem Austriaków jest dodanie mąki do panierki, która do tego czasu składała się tylko z jajka i bułki tartej.
Kuchnia austriacka bardzo lubi mięsa, zdecydowanie nie wegetarianie będą mieli mnóstwo sposobności, aby spróbować mięsnych smakołyków, wśród których znajduje się:
Tafelspitz- duszona wołowina z warzywami podawana bardzo często klasycznie, z pieczonymi ziemniakami bądź sosem chrzanowym. Nawiązuje to do tradycji, jaką zapoczątkował cesarz Franciszek Józef;
Klachelsuppe- zupa, której podstawowym składnikiem jest wieprzowe golonko. Zabielana jest śmietaną i doprawiana octem, skąd pochodzi wyjątkowo zapamiętywany smak. Szczególnie popularna jest w Karyntii i Styrii.
Prosto z alpejskich stoków
Kuchnia alpejska z uwagi na górskie wymagania musi być mocna i sycąca. Stąd też potrawy z górskich regionów są przede wszystkim oparte na mięsie i serze. Szczególnie sery stanowią specjały, dla których wielu turystów jest w stanie podróżować do określonej wioski. Duża popularnością cieszą się wśród narodowych potraw Austrii: Graukäse oraz Bergkäse, Do najbardziej popularnych potraw zaliczymy:
Käsespätzle- prosta ale i sycąca potrawa opierająca się głównie na makaronie i serze. Domowy makaron podany z serem, cebulą i dużą ilością ziół, zapiekany i podawany na gorąco.
Kaspressknödel- potrawa ulepiona z czerstwego chleba, sera i jajek, gotowana i podowana najczęściej w zupie lub z kapustą;
Tiroler Gröstl, zapiekanka na bazie ziemniaków, cebuli oraz pieczeni, charakterystyczne jest mocne doprawianie majerankiem.
Czeskie inspiracje w narodowych potrawach Austrii
Knedle pojawiają się, jako potrawy narodowe Austrii pod wpływem czeskich zapożyczeń. Występują we wszystkich regionach Austrii zarówno w wersji słonej jak i słodkiej. Wśród odmiany tej potrawy można bez problemu znaleźć knedle ziemniaczane, knedle tyrolskie z boczkiem czy z twarożkiem, a także słodkie knedle nadziewane morelami.
Węgierskie fascynacje struclą i naleśnikami
Do dziś toczy się spór czy to Węgrzy zaczerpnęli pomysł strucli z Austrii, czy było wręcz dokładnie na odwrót i to Austriacy cieszą się z węgierskiego dania. Jakby jednak nie było strucla to potrawa narodowa zarówno Austriaków, jak i Węgrów.
Apfelstrudel-, rodzaj ciasta drożdżowego, bardzo cienko rozwałkowywanego, przekładanego jabłkami i rodzynkami, zawijanego w roladę i pieczonego. W Austrii można spotkać także wersje z innym, niż jabłkowe, nadzieniem;
Gulasz fiakra- tworzony z wołowiny, wraz z wieprzowymi kiełbaskami, jajkiem sadzonym oraz ogórkami.
Genialne austriackie słodkości
Austriacy wręcz przepadają za słodkościami, często wśród potraw oferowanych w wielu restauracjach znajdziemy desery, które równie dobrze mogą wystarczyć za całe główne danie. I nie chodzi tylko o rozmiar, ale także o możliwości nasycenia. Do najpopularniejszych słodyczy austriackich zaliczymy:
Germknödel- pojedynczy knedel nadziewany konfiturą śliwkową, polany sosem waniliowym o konsystencji budyniu i posypany makiem. Nie do końca jest to standardowy knedel, gdyż raczej przypomina nasze kluski gotowane na parze, tzw. buchty;
Kaiserchmarren- puszysty omlet z jajek porwany na małe i nieregularne kawałki. Pdaje się go z konfiturą żurawinową lub śliwkową, czasem w środku omletu znaleźć można rodzynki z alkoholowym aromatem. Nazwa z przedrostkiem Kaiser wzięła się od cesarzowej Sissi, dla której to ponoć stworzono to danie;
Sachertorte- chyba najsłynniejszy tort w Austrii ,jeśli nie na całym świecie, składa się z płatów czekoladowego ciasta, przekładanych konfiturą z moreli. Oblany jest gorzką czekoladą i sygnowany okrągłą pieczęcią na każdym z kawałków.
Oryginalnego tortu Sachera można spróbować w Hotelu Sacher, którego właścicielem jest syn twórcy receptury tortu.
Narodowe trunki
Narodowe potrawy Austrii to nie tylko pożywne posiłki, to także likiery i wina. Styria, jako region Austrii stanowi serce austriackich winnic, region o stromych zbocza niemal zarośnięty winoroślą. Będąc w Austrii spróbuj:
Zirbenschaps- likier tworzony z szyszek alpejskiej limby. Jest to typowo alpejski trunek, nie do dostania nigdzie indziej. Ma charakterystyczny czerwony kolor i wyrazisty smak;
Schilcher- najsłynniejsze wśród styryjskich win, różowe pieniste i słodkie.
Tych potraw spróbować musisz koniecznie będąc w konkretnym regionie:
Styria, olej z pestek dyni, ma zielonkawobrązowy kolor i smakuje w sposób delikatnie orzechowy. Stosuje się go jako dodatek do wielu dań, m.in. ziemniaków, sałatek czy makaronów.
Karyntia, Kärntner Nudel, pierogi z farszem odrobinę przypominającym nasze polskie pierogi ruskie. Zwykle tworzy się je na bazie ziemniaków, cebuli, pieprzu i czosnku, ale poszczególne wariacie mogą być bardzo różne.
Górna Austria, Linzer Torte- tort stworzony na bazie kruchej tarty, wpełniony dżemem z czerwonej porzeczki. Serowany przede wszystkim w Linzu, w Górnej Austrii. Uważa się go powszechnie za najstarszy tort na świecie, gdyż zachowany w formie pisemnej, przepis liczy już ponad 300 lat.
Burgenland, Trittatensuppe, rosół wołowy, którego inność polega na zastąpieniu makaronu, naleśnikiem pokrojonym w wąskie paski;
Dolna Austria-,Reindling, okrągłą babka piaskowa z duża ilością bakalii.
Salzburg-,Salzburger Nockerln, piankowy deser w formie sufletu, powstały z pianki jajeczno-mączno-cukrowej.
Tyrol, Graukäse, charakterystyczny, mocny w smaku ser z owczego mleka.
Vorarlberg-,Subirer, gruszkowy likier o ponad 40% zawartości alkoholu.
Wiedeń, Kanapki Trześniewskiego, wkład Polaka w kuchnię austriacką, warto spróbować, jako szczególną atrakcję dla Polaków, malutkie kanapki z różnego typu dodatkami, podawane z piwem 1/8 litra, tzw. pfifferm.
Na imię mam Oskar i jestem rodowitym gdańszczaninem. Od dziecka związany jestem z tym miastem, gdzie pracuję jako lektor języka niemieckiego. Na co dzień zajmuję się przygotowywaniem tekstów na strony internetowe o tematyce lingwistycznej i ich korektą. Moja pasje do języków stale poszerzam, dużo czytając na ten temat i ucząc się. Dzięki temu mam spore doświadczenie i wiem dokładnie, jak teoria wygląda w praktyce. Chętnie przedstawię Wam swoje spostrzeżenia. Po pracy lubię gotować dla swoich przyjaciół.